Geur is een bijzonder krachtig medium. Als geen ander zintuig is het reukvermogen in staat herinneringen op te roepen – prettige en minder prettige. Zo ongeveer alle relaties in de dierenwereld vallen of staan met geur… en wij zijn daarop geen uitzondering.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat de band tussen moeder en kind via het reukvermogen tot stand komt. Logisch ergens, want baby’s hebben nog maar heel beperkt zicht, als ze net op de wereld zijn gekomen. Ook de aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen komt voornamelijk met geur tot stand, namelijk via feromonen, die via het hoofd worden afgescheiden. Het is ook niet voor niets dat de meeste vrouwen iets kleiner zijn dan mannen… Moeder Natuur is uitgekookt hoor.

Kom binnen!

Met aromatherapie kun je op dit gegeven inspelen. Dat dit al veel wordt gedaan, bewijst een winkel als The Body Shop, waar je haast niet voorbij kunt lopen zonder even naar binnen te gaan. De geuren lokken je naar binnen. Hetzelfde effect heeft een bakker, die zijn winkel net heeft bevoorraad met verse baksels. Veel andere winkeliers bedienen zich van geuren om hun klanten naar binnen te lokken. En makelaars zijn er inmiddels achter dat een huis sneller verkoopt als het er lekker ruikt. Naar vers gebakken koekjes bijvoorbeeld.

Water in de mond

Veel mensen voelen zich aangetrokken door voedselgeuren. Waarschijnlijk omdat je die het best herinnert uit je vroege jeugd. Vandaar ook dat een geur als vanille het vaak goed doet. Vanillesuiker wordt vaak gebruikt in zelfgebakken cake, taart of koekjes. En veel moeders bakten die vroeger zelf. Maar ook de geur van verse knoflook en uien kan genoeg zijn om de speekselklieren te activeren. Fruitgeuren roepen ook vaak prettige herinneringen op, zoals de geur van verse aardbeien, bessen of sinaasappel. Kruiden hebben hetzelfde effect. Denk maar aan laurier, dat regelmatig in ouderwetse stoofschotels werd gebruikt? Of kervel, rozemarijn, kaneel, of kruidnagel?

Geuren van vroeger

Niet iedereen laat zich zo gemakkelijk verleiden door etensgeuren. Maar het persoonlijke parfum van iemand die je liefhad of -hebt, zul je je nog heel lang herinneren. Zoals de geur van je moeder bijvoorbeeld. Of de geuren uit je ouderlijk huis? Wie kent niet de geur van lavendel, dat vroeger vaak in kledingkasten werd gebruikt om de kleding fris te laten blijven ruiken? 
Geuren uit het verleden kunnen je van nostalgie vervullen en dat kan heel geruststellend werken.

Nostalgie in een flesje?

Wat je persoonlijke voorkeur ook mag zijn, er is vast een specifieke geur die je terug voert naar je jeugd. En mocht die onverhoopt niet zo fijn geweest zijn, dan is er vast een andere geur die prettige herinneringen bij je oproept. Wat als je die geur zou kunnen vangen in een flesje? Het kan heel interessant zijn om eens uit te zoeken welke geur dat is, en aan je aromatherapeut te vragen of hij of zij daar een perssoonlijke geur omheen kan creëren. Dan heb je altijd iets bij de hand om je gerust te stellen of rustig te maken in stressvolle tijden.

 

Welke geur roept bij jou specifieke, prettige herinneringen op?