Het huis vult zich met die heerlijke, karakteristieke geur van verse appeltaart, terwijl de eerste taart staat af te koelen in de voorraadkast. Ouderwets. Vertrouwd. Net als bij oma, al ben ik er vrij zeker van dat die nooit een appeltaart in mijn bijzijn heeft gebakken. Wat is dat toch met die geur, die jeugdherinneringen oproept?

De geur van versgebakken taart opent voor vrijwel iedereen een deur naar het verleden, naar de jeugdjaren. Bijna iedereen had wel een oma, een tante of een moeder die bakte. Van zandkoekjes tot tulbanden. In die lang vervlogen jaren was dat immers heel gewoon.

De Warme Bakker

BoulangerieOok als je niet gezegend was met een bakkend familielid, is die bekende geur je vast niet vreemd. Je ging immers naar je buurtbakker voor een echt vers brood en die lekker rijk gevulde appelpunt. Zo gebruikelijk was het nog niet om je brood bij de supermarkt te halen. Tegenwoordig krijgt ook de “warme bakker” zijn brood en banket aangeleverd van een landelijke leverancier, die alles weliswaar zelf bakt, maar tegen de tijd dat het bij jouw buurtbakkertje op de schappen ligt, is het al lang niet warm meer. Wel dagvers, al moet je er wel snel bij zijn. De geur die je nu nog bij je buurtbakker ruikt is die van chocolade. De Nederlandse bakker heeft een nieuwe markt aangeboord: luxe bonbons. Terwijl de supermarkten zich juist weer toeleggen op vers gebakken brood, om de neuzen van de klanten mee te verleiden.

In Frankrijk, waar de kleine warme bakker – le boulangerie – nooit echt is uitgestorven en je op de hoek van de straat verleid wordt door de geur van vers gebakken stokbrood en gebak.

Heel Holland bakt

hhb-logoDat een economische crisis ook voor veel dingen goed is, blijkt uit het enorme aantal kookprogramma’s op TV. Ineens kookt, bakt en grillt iedereen weer zelf. “Buiten de deur eten” is immers veel te duur. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat mensen in crisistijd een hang krijgen naar “ouderwetse gezelligheid”: thuis samen aan de eettafel dus. Cupcakes bakken met de kinderen. Zelf vlees marineren en op de barbeque klaarmaken. Samen sushi maken – want wat die slimmerik met z’n veel te dure restaurant kan, kun jij ook. Het wordt je nog makkelijk gemaakt ook, met dat legioen TV-koks en -bakkers en de enorme hoeveelheid kookboeken, die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Meesterbakker

IMG_20150302_151817Mijn man bakt. Lang vóór de thuisbakker dankzij de media een hype werd, leerde hij zichzelf bakken omdat hij vond dat het allemaal minder zoet en minder vet moest kunnen. Hij ging experimenteren – met veel succes. Zijn appel-, rabarber- en pecantaarten, koekjes en vetarme boterkoeken ruiken niet alleen heerlijk, maar smaken ook authentiek. Zodra de geur van zijn appeltaart het huis vult, denk ik aan vroeger. En loopt het water me in de mond. Ik heb hem vaak aangespoord om er zijn geld mee te verdienen. “Maar dan móet het”, zegt hij dan, “en of het dan nog zo leuk is?” Hij bakt voor zijn plezier. Maar vooral dat van anderen.

Ouderwets modern

Kun je eigenlijk nog wel spreken van die “ouderwetse” geur van versgebakken taart? Ik mag dat – ik heb er de leeftijd voor. Maar het doet me goed dat ook de huidige generatie het plezier mag smaken van huisgemaakte baksels. Mogen ervaren hoe het voelt om thuis te komen in een huis dat van boven tot onder ruikt naar vers gebakken taart.

Dat voelt als thuis.